Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać wodę, sól, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Na samym początku smażenia na patelnie wylać odrobinę oleju.
Naleśniki można wypełnić nadzieniem zarówno słodkim lub wytrawnym.
a jaka mąka? ja robię z krupczatki, są świetne - b. elastyczne! polecam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
mąka pszenna, ale dzięki za podpowiedź ! :))
Usuńpozdrawiam również :)
Ja naleśniki zawszę robię na oko ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki, na słono i na słodko, ale najlepsze są jednak z twarożkiem(Pilos), takie podsmażane na masełku:)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest najlepszy z najlepszych, które do tej pory próbowałam( a było ich niemało!). Dziękuję za pomoc, naleśniki są przesmaczne i bardzo smakują mojemu mężowi :))
OdpowiedzUsuń