Składniki:
(12 sztuk)
- 12 foremek do pieczenia muffinek
- 150 g masła
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 jajka (żółtka oddzielić od białek)
- 200 g mąki pszennej
- 25 g kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- 50 g startej gorzkiej czekolady
Na masę kremową:
- 6 łyżek wiśniówki
- 200 ml śmietanki kremówki
- 12 łyżek wiśni z kompotu
Do dekoracji: - 50 g gorzkiej czekolady (pokrojonej na kawałki)
Przygotowanie:
Masło należy utrzeć mikserem, aż będzie gładkie i puszyste.
Stopniowo cały czas mieszając dodawać cukier, żółtka i olejek waniliowy.
Dosypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ostrożnie ucierać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dodać mleko, startą czekoladę i ubite białka. Wymieszać.
Przełożyć ciasto do foremek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 25 minut.
Wyjąć ciastka z piekarnika, wyłożyć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy ostygną należy przeciąć je w poziomie na pół i każdą połówkę skropić wiśniówką.
Przygotować krem:
Ubić śmietankę kremówkę, aż zrobi się gęsta i puszysta, nałożyć ją do wyciskarki do kremów.
Wycisnąć połowę bitej śmietany na dolne połówki muffinek, dodać odsączone wiśnie z kompotu i posypać kawałkami czekolady.
Przykryć górnymi połówkami i udekorować resztą bitej śmietany, wiśni i czekolady.
Podawać schłodzone.
Wyglądają przecudnie ;)
OdpowiedzUsuń