sobota, 19 stycznia 2013

Muffinki po szwarcwaldzku



Składniki:

(12 sztuk)

- 12 foremek do pieczenia muffinek
- 150 g masła

- 110 g cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 jajka (żółtka oddzielić od białek)
- 200 g mąki pszennej
- 25 g kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- 50 g startej gorzkiej czekolady

Na masę kremową:

- 6 łyżek wiśniówki

- 200 ml śmietanki kremówki
- 12  łyżek wiśni z kompotu

Do dekoracji: - 50 g gorzkiej czekolady (pokrojonej na kawałki)

Przygotowanie:

Masło należy utrzeć mikserem, aż będzie gładkie i puszyste.
Stopniowo cały czas mieszając dodawać cukier, żółtka i olejek waniliowy.
Dosypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ostrożnie ucierać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dodać mleko, startą czekoladę i ubite białka. Wymieszać.
Przełożyć ciasto do foremek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez 25 minut. 
Wyjąć ciastka z piekarnika, wyłożyć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy ostygną należy przeciąć je w poziomie na pół i każdą połówkę skropić wiśniówką.

Przygotować krem: 
Ubić śmietankę kremówkę, aż zrobi się gęsta i puszysta, nałożyć ją do wyciskarki do kremów.
Wycisnąć połowę bitej śmietany na dolne połówki muffinek, dodać odsączone wiśnie z kompotu i posypać kawałkami czekolady.
Przykryć górnymi połówkami i udekorować resztą bitej śmietany, wiśni i czekolady.
Podawać schłodzone.



1 komentarz: