Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 jajka
- mleko
- 6 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki sezamu
- olej
Przygotowanie:
Filety z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć z obu stron sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Jajka wbić na głęboki talerz, dodać odrobinę mleka i dokładnie roztrzepać aż do uzyskania piany.
W następnym talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem, natomiast w osobnym talerzu wsypać samą bułkę tartą.
Każdy kotlet obtoczyć w jajku potem w bułce tartej , ponownie w jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor.
bardzo lubię takie kotleciki:) obtaczam je natomiast w mące zamiast bułce
OdpowiedzUsuń