piątek, 16 listopada 2012

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą



Składniki:


- 140 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 250 g mąki
- 40 g kakao
- 1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka i ucierać dalej na gładką masę.
Przesiać mąkę z kakao następnie ciasto zagnieść dłońmi.
Zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować tak żeby nie było bardzo cienkie.
Niedużą szklaneczką wycinać z ciasta koła.
Na środku krążków ułożyć kostkę czekolady następnie przykryć drugim krążkiem a brzegi zlepić przy pomocy widelca, dzięki temu tworzy się ozdobny wzorek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C  przez 14 minut. Ciastka mają być miękkie, ale nie wysuszone :)





1 komentarz:

  1. Fajny pomysł :) Podkradnę go na swojego bloga :) Oczywiście dam znać jak wrzucę z nimi posta. Pozdrawiam Ptaszyna
    http://mojamalaprowincja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń