Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki (niepełna)
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiśni w syropie (niepełna)
- 250 ml śmietanki kremówki (30%)
- 1 galaretka wiśniowa
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier, żółtka i nadal ubijać.
Następnie przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać dokładnie ale delikatnie.
Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 35 cm x 26 cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
Galaretkę rozpuścić w połowie wskazanej ilości wody na opakowaniu.
Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę oraz osączone wiśnie.
Kiedy biszkopt przestygnie przekroić na pół przy pomocy długiego, ostrego noża.
Przełożyć masą wiśniową.
Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na http://burczobrzucho.blogspot.de/
OdpowiedzUsuńMiłej zabawy :)))
pozdrawiam cieplutko
Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ”LIEBSTER BLOG”. Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na http://iwka-szczesciara.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanej zabawy :)