czwartek, 22 sierpnia 2013

Muffiny ze śliwkami



Składniki:

(ok. 15 sztuk)

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru trzcinowego

- 2 jajka (roztrzepane)
- pół szklanki oleju
- 230 g jogurtu naturalnego
- 7 śliwek (pokrojonych na małe kawałki)

- odrobina cukru trzcinowego do posypania muffinek

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać dokładnie suche składniki  (mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier),
w drugiej natomiast mokre składniki (jajka, olej i jogurt).

Następnie suche i mokre składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera, na końcu dodać pokrojone śliwki i wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do foremek.
Wierzch muffinek posypać odrobiną cukru trzcinowego.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C  przez 25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz