Składniki:
(ok. 15 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 jajka (roztrzepane)
- pół szklanki oleju
- 230 g jogurtu naturalnego
- 7 śliwek (pokrojonych na małe kawałki)
- odrobina cukru trzcinowego do posypania muffinek
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać dokładnie suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier),
w drugiej natomiast mokre składniki (jajka, olej i jogurt).
Następnie suche i mokre składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera, na końcu dodać pokrojone śliwki i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do foremek.
Wierzch muffinek posypać odrobiną cukru trzcinowego.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 25 minut.
(ok. 15 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 jajka (roztrzepane)
- pół szklanki oleju
- 230 g jogurtu naturalnego
- 7 śliwek (pokrojonych na małe kawałki)
- odrobina cukru trzcinowego do posypania muffinek
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać dokładnie suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier),
w drugiej natomiast mokre składniki (jajka, olej i jogurt).
Następnie suche i mokre składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera, na końcu dodać pokrojone śliwki i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do foremek.
Wierzch muffinek posypać odrobiną cukru trzcinowego.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz