Składniki:
Kruszonka:
- 3 czubate łyżki mąki
- 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
- 3 czubate łyżki masła
Ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 0% (250 ml)
- pół szklanki oleju rzepakowego
- śliwki węgierki
Przygotowanie:
Śliwki należy umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i lekko obsypać mąką.
Następnie przygotować kruszonkę:
Mąkę, cukier i masło wymieszać w misce, wyrobić gładkie ciasto.
Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.
Dużą tortownicę o średnicy ok. 27 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Aby przygotować ciasto, należy w misce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy a potem dodać do tego jajka, jogurt i olej.
Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania puszystej masy.
Wylać ciasto do tortownicy i równomiernie rozporowadzić.
Na wierzch ułożyć śliwki skórką do dołu.
Ciasto na kruszonkę wyjąć z zamrażalki, ścierając na tarce o grubych oczkach posypać wierzch ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 35-40 minut,
nie dłużej ponieważ ciasto może za mocno wyschnąć.Wykałaczką należy sprawdzić czy patyczek będzie suchy.
Bardzo apetyczne ciacho :>
OdpowiedzUsuńZe względów zdrowotnych zamiast cukru dałem miód i mąkę wieloziarnistą. Ciasto ok. Polecam.
OdpowiedzUsuńŁatwy i szybki przepis. Ciasto wygląda i smakuje cudownie. A do tego ten zapach w domu...! Dziekuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń