niedziela, 18 sierpnia 2013

Ciasto jogurtowe ze śliwkami



Składniki:


Kruszonka:

- 3 czubate łyżki mąki
- 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
- 3 czubate łyżki masła

Ciasto:

- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 0% (250 ml)
- pół szklanki oleju rzepakowego

- śliwki węgierki


Przygotowanie:

Śliwki należy umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i lekko obsypać mąką.

Następnie przygotować kruszonkę:
Mąkę, cukier  i masło  wymieszać w misce, wyrobić gładkie ciasto. 
Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.

Dużą tortownicę o średnicy ok. 27 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Aby przygotować ciasto, należy w misce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy a potem dodać do tego jajka, jogurt i olej.
Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania puszystej masy.
Wylać ciasto do tortownicy i równomiernie rozporowadzić.
Na wierzch ułożyć śliwki skórką do dołu.
Ciasto na kruszonkę wyjąć z zamrażalki, ścierając na tarce o grubych oczkach posypać wierzch ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez ok. 35-40 minut,
nie dłużej ponieważ ciasto może za mocno wyschnąć.
Wykałaczką należy sprawdzić czy patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, następnie wyjąć.







3 komentarze:

  1. Ze względów zdrowotnych zamiast cukru dałem miód i mąkę wieloziarnistą. Ciasto ok. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwy i szybki przepis. Ciasto wygląda i smakuje cudownie. A do tego ten zapach w domu...! Dziekuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń