Składniki:
- 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w grubą kostkę)
- 3 jajka
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki kakao
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wbić do miski i zmiksować z cukrem, stopniowo dolewać olej (miksować na najniższych obrotach).
Następnie dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dołożyć jabłka, ciasto będzie bardzo gęste więc aby je wmieszać należy użyć dwóch łyżek.
Wyłożyć na blachę, wyrównać łyżką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C z termoobiegiem
przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
Po przestygnięciu, wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
- 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w grubą kostkę)
- 3 jajka
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki kakao
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wbić do miski i zmiksować z cukrem, stopniowo dolewać olej (miksować na najniższych obrotach).
Następnie dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dołożyć jabłka, ciasto będzie bardzo gęste więc aby je wmieszać należy użyć dwóch łyżek.
Wyłożyć na blachę, wyrównać łyżką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C z termoobiegiem
przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
Po przestygnięciu, wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho, lubię takie :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńUdał się
OdpowiedzUsuń