piątek, 2 sierpnia 2013

Ciasto kokosowe z wiśniami


Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 70 g wiórków kokosowych
- 220 g miękkiej margaryny
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 700 g wydrylowanych wiśni
- 3 łyżki cukru

Przygotowanie: 

Do mąki dosypać wiórki kokosowe, budyń i proszek do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku oraz mleko, miksować ok 2-3 minut.
Do masy dodać suche składniki, następnie wymieszać wszystko mikserem na najwyższych obrotach.
Ciasto powinno być dosyć gęste.

Prostokątną blachę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto, dokładnie rozprowadzając je na całej powierzchni.
Na wierzch ciasta wyłożyć wiśnie i posypać 3 łyżkami cukru.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez ok. 60 minut.
Ciasto po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.



5 komentarzy:

  1. ale kuszące zdjęcia! ciasto wspaniałe, połączenie kokos i wiśnia to bomba smakowa, rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam Twoje przepisy :) tylko fajnie by było gdybyś też robiła jakieś zdjęcia w trakcie przygotowania, wtedy przynajmniej bym wiedziała, czy u mnie to wygląda tak, jak powinno :D pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło mi :) Pomyślimy o tym! Pozdrawiam Serdecznie!

      Usuń
  3. Dla mnie o dziwo okazało się całkiem przeciętne. Idealnie nadające się gdy mają nagle przyjść goście. Myślałam, że kokos plus wiśnia będzie większym wow. I okropnie gęste, źle się nakładało do formy. Pewno do niego wrócę, może mnie jeszcze zaskoczy.

    OdpowiedzUsuń