Składniki:
(12 sztuk)
- 250 g mąki razowej
- 250 g mąki pszennej
- 10 g cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 260 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 30 g roztopionego masła
Do posmarowania bułeczek:
- 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
Nadzienie czosnkowo - pietruszkowe
- 60 g miękkiego masła
-ok. 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- pół pęczka natki pietruszki (posiekanego)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i dobrze wyrobić, aż będzie gładkie.
Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, następnie każdą z nich spłaszczyć i złożyć dwa razy, tak aby powstał trójkąt.
Postawić brzegiem do dołu na posmarowanej tłuszczem blasze.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Masło połączyć z czosnkiem i natką pietruszki.
Nałożyć do rękawa cukierniczego.
Bułeczki posmarować jajkiem, naciąć wzdłuż głęboko.
W nacięcie wcisnąć nadzienie.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 25 minut.
(12 sztuk)
- 250 g mąki razowej
- 250 g mąki pszennej
- 10 g cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 260 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 30 g roztopionego masła
Do posmarowania bułeczek:
- 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
Nadzienie czosnkowo - pietruszkowe
- 60 g miękkiego masła
-ok. 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- pół pęczka natki pietruszki (posiekanego)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i dobrze wyrobić, aż będzie gładkie.
Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, następnie każdą z nich spłaszczyć i złożyć dwa razy, tak aby powstał trójkąt.
Postawić brzegiem do dołu na posmarowanej tłuszczem blasze.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Masło połączyć z czosnkiem i natką pietruszki.
Nałożyć do rękawa cukierniczego.
Bułeczki posmarować jajkiem, naciąć wzdłuż głęboko.
W nacięcie wcisnąć nadzienie.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz