Składniki:
na ciasto:
- 250 g margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka
na masę kokosową:
- 3 białka
- 3 kopiaste łyżki cukru
- 100 g wiórek kokosowych
na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić margarynę z dodatkiem wody, kakao i cukru, odstawić do wystygnięcia.
Ubić na sztywno pianę z 3 białek.
Do masy kakaowej dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz wmieszać delikatnie pianę z białek.
Ciasto przelać na blachę o wymiarach ok. 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ubić na sztywno pianę z 3 białek.
Do masy kakaowej dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz wmieszać delikatnie pianę z białek.
Ciasto przelać na blachę o wymiarach ok. 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3 białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe.
Masę kokosową wyłożyć równomiernie na ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 40-45 minut.
Masę kokosową wyłożyć równomiernie na ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 40-45 minut.
Uwielbiam kokos!!!
OdpowiedzUsuńMmm, smakowity :)
OdpowiedzUsuń