- 3 kg śliwek węgierek
- ok. 3 czubate łyżki stołowe kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 16 g cukru waniliowego
- ok. 18 małych łyżeczek cukru
Przygotowanie:
Śliwki wypłukać i odpestkować.
Wrzucić do dużego garnka i postawić na gaz.
Kiedy śliwki puszczą sok gotować przez ok. 25 minut.
Po tym czasie masę zblendować.
Ponownie postawić na gaz, dodać kostki gorzkiej czekolady, kakao, cukier waniliowy i zwykły.
Wszystkie składanki można podczas gotowania dodawać według własnego uznania, ponieważ jedni wolą bardziej lub mniej słodkie :)
Gotować cały czas mieszając do czasu uzyskania zadowalającej konsystencji ;)
Przelać do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem w celu pasteryzacji i zostawić na tak na noc.
Śliwki po odpestkowaniu :)
Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)
OdpowiedzUsuń