Składniki:
- 150 g masła (temperatura pokojowa)
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- szczypta soli
- 220 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło należy utrzeć z cukrem, olejkiem waniliowym oraz szczyptą soli.
Do masy dodać mąkę i wyrobić na gładkie ciasto.
Jeśli będzie za bardzo lepkie i miękkie podczas wałkowania, należy je zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
Stolnicę oraz wałek oprószyć mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
Foremkami wykrawać ciastka.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej wycięte ciastka.
(Nie wyrastają na boki, więc można je układać blisko siebie).
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez 12 minut.
- 150 g masła (temperatura pokojowa)
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- szczypta soli
- 220 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło należy utrzeć z cukrem, olejkiem waniliowym oraz szczyptą soli.
Do masy dodać mąkę i wyrobić na gładkie ciasto.
Jeśli będzie za bardzo lepkie i miękkie podczas wałkowania, należy je zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
Stolnicę oraz wałek oprószyć mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
Foremkami wykrawać ciastka.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej wycięte ciastka.
(Nie wyrastają na boki, więc można je układać blisko siebie).
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz