sobota, 28 września 2013

Ciasto ze śliwkami i kolorową pianką

Składniki: 

- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 50 dag śliwek
- 1 kisiel wiśniowy

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać margarynę, żółtka i połowę cukru.
Dokładnie wyrobić ciasto.
Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać kakao.
Z każdej uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na tarce o grubych oczkach jako spodnią warstwę zetrzeć jasną część ciasta, następnie warstwę ciemnego.
Na ciasto ułożyć śliwki skórką do dołu.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać resztę cukru oraz kisiel.
Uzyskaną pianę wyłożyć na śliwki, a na wierzch zetrzeć pozostałą część jasnego ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C  przez 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.




2 komentarze: