Kochani! :)
Dawno nie dodawałam żadnego przepisu.
Wszystko było spowodowane tym, że jestem w stanie "błogosławionym" :) i objawy
(jeszcze do teraz) nie pozwalają mi na przygotowanie jakiegokolwiek dania czy upieczenia ciasta.
(jeszcze do teraz) nie pozwalają mi na przygotowanie jakiegokolwiek dania czy upieczenia ciasta.
Mam nadzieję, że ten okres "nudnościowy" niedługo mnie i zacznę normalnie gotować
dla naszej już "trójki" :)
dla naszej już "trójki" :)
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 jajka
- 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych (7g)
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jabłka
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 125 g masła (schłodzonego)
- cukier puder
Przygotowanie:
Do garnczka wlać mleko, wsypać cukier oraz pokrojone na kawałki masło.
Cały czas mieszać, podgrzewać do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Po lekkim przestygnięciu przelać wszystko do większej miski i zmiksować dodając kolejno jajka.
Wsypać świeże pokruszone drożdże do ciepłej masy, dokładnie wymieszać.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Prostokątną formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Po tym czasie dodać przesianą mąkę, wyrabiać przez 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (należy do niego wtłoczyć jak najwięcej powietrza).
Mimo tego że ciasto będzie dosyć rzadkie nie trzeba dosypywać mąki.
Masę wylać na przygotowaną wcześniej blachę i równomiernie rozprowadzić, odstawić w ciepłe miejsce.
W tym czasie pokroić jabłka w kostkę.
Przygotowanie kruszonki:
Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło.
Rozcierać składniki aż powstanie kruszonka. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Na ciasto wyłożyć jabłka i całość posypać kruszonką.
Odstawić blachę w ciepłe miejsce na ok. 40 minut lub dłużej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C, następnie ciasto wstawić do środka i uchylić drzwiczki. Piec w taki sposób przez 20 minut (w tym czasie urośnie).
Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 40 minut, do momentu aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią (można sprawdzić patyczkiem środek ciasta - powinien być suchy).
Ciasto może mieć nierówną powierzchnie, boki wyższe niż środek (mniej owoców i kruszonki - bliżej źródła ciepła).
Po upieczeniu wierzch można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie! sama świadomość, że zawiera jabłka sprawia, że apetyt rośnie!:)
OdpowiedzUsuńGratuluję stanu 'nudnościowego'! To cudowne!:)