sobota, 30 marca 2013

Babka na majonezie


Życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT!!! :)




Składniki:

- 4 białka
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 16 g cukru waniliowego
- 4 łyżki majonezu
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- bułka tarta (do obsypania formy)
- polewa czekoladowa


Przygotowanie:

Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Następnie dodać żółtka, cukier waniliowy i cukier zwykły.
Zmiksować wszystko do uzyskania puszystej piany.
Dodać majonez i jeszcze chwilkę miksować.
Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wszystko razem przesiać i dodać do masy.
Na najniższych obrotach miksera chwilę miksować do połączenia składników.
Odlać pół szklanki masy, dodać do niej kakao i dokładnie wymieszać, wylać do formy.
Następnie wylać jasną resztę ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 
°C  przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu polać wierzch babki polewą czekoladową.







4 komentarze:

  1. A co daje majonez ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam w zeszłym roku i była przebojem na świątecznym stole. Będzie i teraz!!

    OdpowiedzUsuń