Składniki:
(32 sztuki)
- 1 szklanka mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g roztopionej margaryny
- 700 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- krem czekoladowy
- 1 jajko (do posmarowania rogalików)
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać, następnie wlać do miski, dodać drożdże, 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać wszystko (zrobić rozczyn). Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn oraz rozpuszczoną margarynę, jajka, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą z nich należy rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego i zawinąć.
Po tym czasie posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C z termoobiegiem przez ok. 12-13 minut.
Przepis znalazłam na blogu Smaki ogrodu :)
Narobiłaś mi takiego smaczka na rogaliki że w najbliższych dniach musze je zrobić :)
OdpowiedzUsuńA jakiego kremu czekoladowego użyłaś??
Użyłam kremu z Biedronki :D
OdpowiedzUsuńNie ma to jak zwykłe proste rogaliki ;)
OdpowiedzUsuń