Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 4 jaja
- 200 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 650 g truskawek
Na kruszonkę:
- 50 miękkiego masła
- 100 g mąki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Masło utrzeć i dodać stopniowo cukier puder, wszystko razem dokładnie zmiksować.
Następnie wbijać po jednym jajku i po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
Wsypać stopniowo przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Miksować delikatnie na najniższych obrotach do połączenia składników.
Blachę o wymiarach ok. 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, rozprowadzić równomiernie.
Na wierzch wyłożyć truskawki.
Aby przygotować kruszonkę należy wymieszać podane składniki i rozcierać palcami aż powstaną grudki, następnie posypać na truskawki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez od 45 do 60 minut(najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - jeśli patyczek jest suchy powinno być ok) :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz