Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 500 g umytych i odszypułkowanych truskawek
- 3 garście płatków migdałów
Przygotowanie:
Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę, wymieszać z mąką mikserem na najniższych obrotach.
Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać.
Dodać aromat waniliowy - ponownie wymieszać.
Do masy dodawać kolejno po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować aż składniki się połączą.
Ciasto przełożyć do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia) o średnicy ok. 23 cm.
Wyrównać wierz, ułożyć truskawki, posypać płatkami migdałów.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez od 55 do 60 minut.
Po przestygnięciu ciasta, wierzch można posypać cukrem pudrem.
Po przestygnięciu ciasta, wierzch można posypać cukrem pudrem.
Przed pieczeniem...
Po wyjęciu z piekarnika...
Przed podaniem :)
.
Proste, ucierane ciasto z owocami, wlaśnie takie lubię najbardziej:-)
OdpowiedzUsuńprzepyszne wyszło;)świetny przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńŚwietny przepis, szczególnie gdy nie ma czasu i siły na wyrabianie drożdżowego czy kruchego. Wychodzi bardzo smaczne ciasto. Piekłam je pierwszy raz w środę, późno wieczorem. Mimo, że pierwszy raz je robiłam nie zawiodłam się, choć różnie przecież bywa z eksperymentami. Szybko wyrasta, ma ciekawy smak i już go nie ma.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ada
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało :)
UsuńMmm pychota :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na kotleciki z kalafiora!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)
To jeszcze raz ja, z malinami też jest bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńBuziaki Adka.