piątek, 17 maja 2013

Rogaliki z marmoladą



Składniki:

- 50 g drożdży
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- 500 g mąki tortowej
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie:
- marmolada

- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

Drożdże, margarynę, jajka, mąkę, mleko, sól i cukier waniliowy połączyć ze sobą i zagnieść na elastyczne ciasto.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować na placki, dużym płaskim talerzem wykroić koła. 
Następnie podzielić na 8 trójkątów, na każdym z nich położyć łyżeczkę marmolady i zawinąć w rogaliki. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C  przez ok. 40 minut.
Po przestygnięciu rogaliki posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz