Pieczona pierś z kurczaka
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Piersi należy umyć, osuszyć i oczyścić.
Każdą z nich przekroić w poprzek na pół i następnie każdą połowę wzdłuż na połowę.
Mięso włożyć do miski, wsypać wszystkie przyprawy (według uznania), dodać 2 łyżki oleju i wszystko razem wymieszać tak, żeby piersi były obtoczone w przyprawie.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
Do szklanki wlać ok. 100 ml oleju, ponownie wsypać wszystkie przyprawy (według uznania), dokładnie wymieszać i polać mięso.
Pieczone młode ziemniaki w ziołach
Składniki:
- 1,5 kg młodych ziemniaków
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować za pomocą szorstkiej gąbki.
Osuszyć i pokroić je na ćwiartki, przełożyć na dużą blachę z piekarnika.
Do szklanki wlać olej oraz dodać wszystkie przyprawy.
Dokładnie wymieszać i polać ziemniaki.
Wszystko razem wymieszać.
Naczynie żaroodporne z piersią z kurczaka oraz blachę z ziemniakami piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C z termoobiegiem przez ok. 45 minut. Ziemniaki od czasu do czasu zamieszać aby równomiernie się zarumieniły.
Proponuję podawać z mizerią ogórkową :)
Takie obiady to ja lubię :) I słusznie, że do wszystkiego używasz oleju rzepakowego - ma najlepszy skład tłuszczowy :)
OdpowiedzUsuńNie prawda - naukowcy dowodzą, że oliwa z oliwek jest zdrowsza.
Usuńzgadzam się, zdrowsza jest oliwa z oliwek, i wolniej się spala
Usuńzależy do czego. na pewno nie do pieczenia.
Usuńsuper zestawik :) u mnie wszystko z rusztu http://www.zgrilla.pl/czosnkowe-ziemniaczki-z-grilla/
OdpowiedzUsuńOlej rzepakowy jest najlepszy do smażenia, natomiast oliwa z oliwek do sałatek. Chodzi tu o temperatury dymienia
OdpowiedzUsuńdokładnie tak oliwa do sałatek ewentualnie gotowania, a rzepakowy do smażenia i pieczenia.
OdpowiedzUsuń