![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjr4L0WPTf9UY_iff7J4Gqwddw0hnI8KaRETaj6hL68Xo5_ayvasggKUGhoidbAYA0FuAFDPmsVOKhKRK0H7VszqtyKHc5xHjIHtl2tr47o1UFms7RnPaIsbXZCVOW-aO5tQZJLi49eBiY/s640/DSC_43761.jpg)
Składniki:
- 1,2 kg słoniny
- 20 dkg boczku
- 1 kiełbasę
- 3 łyżeczki cukru
- pół szklanki mleka
- 2 szczypty majeranku
- płaska łyżka soli
- 3 średnie cebule
-1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
Słoninę i boczek pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
Następnie wstawić garnek na ostry ogień, mieszać aż zacznie się podnosić i pojawi się piana.
Wtedy zdjąć garnek z ognia i dodać: kiełbasę (ponacinaną) cukier, mleko, majeranek, sól oraz cebule przecięte na pół.
Ustawić garnek ponownie na ogniu i gotować do momentu aż zrobią się skwarki i cebula się zarumieni.
Pod koniec zmniejszyć gaz i dodać kostkę rosołową. Jeszcze chwilkę gotować.
Wyjąć kiełbasę i cebulę ze skwarek.
Następnie przelać wszystko przez sito.
Smalec można rozlać do mniejszego pojemniczka.
Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce.
Gotowe! :)
Smalec w trakcie gotowania...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgF8U8aUXRsvqzEjn93c1Tkxn1D7kWYaMZS3Rf0vlv2D43XwMFb0Q8Oq89XZAxNxMzH0cQn94XVGiucvVDqMnPRsorJXAEyMNb6rupx9TcBL5C439TUC8woPZ_-Q974r1DVKyWUlyC4wHQ/s640/DSC_43361.jpg)
Smalec przecedzony przez durszlak...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXRSMCv285acF9uCsUqEU9Ds5fgLwt5DEg8O6OQnXVNMcZZKfFdhGJxiJ5ZHV0yk9V2ajVGRO-Wvh89bqnhzRfgfdbp4BYqHE9SYSiW3xNnKmrNPGRhMmLqSTJG_uFYAfHrwQYXI1-3oA/s640/DSC_43541.jpg)
Skwarki nadają się do upieczenia ciasteczek :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7okotjQYXara6XEB42TR3IVeVAEYF66aC0lmwgj2mFR29SqZv36SaGFOWClGGoFXoDzgsA-kHLJVbM9nRT76UiX71grGe900AS6KlAtj7Kh6OXAeGg4SRrtc2GCKld2JLeFLOlwX45aU/s640/DSC_43601.jpg)
Gotowy smalec:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz