Składniki:
- 1 rozkłócone jajko
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 łyżki sosu pesto
- 5 pomidorów pokrojonych w plasterki
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
Przygotowanie:
Oprószyć blat mąką.
Ciasto francuskie rozwałkować aby uzyskać prostokąt o wymiarach 30 na 25 cm.
Przekroić placek na pół, następnie każdą połówkę podzielić na 3 części.
Powinno powstać 6 takich samych prostokątów.
Schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Brzegi prostokątów lekko ponacinać.
Za pomocą pędzelka posmarować jajkiem.
Posmarować placki sosem pesto, na każdy nakładać jednakową ilość, pozostawić z każdej strony brzeg o szerokości 2 cm.
Plasterki pomidorów ułożyć pośrodku placków na sosie pesto.
Solą i pieprzem doprawić do smaku.
Jeśli ktoś lubi można do smaku posypać na wierzch tymianek, ale dosłownie odrobinę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15-20 minut do momentu aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru.
Podawać dopóki są gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz