Składniki:
- schab bez kości (4-6 grubych plastrów)
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- pieprz
- sól - papryka słodka
- majeranek
- vegeta
- 4 łyżeczki mąki
- woda
Przygotowanie:
Plastry schabu ułożyć w garnku/brytfance i posypać solą, pieprzem, czerwoną papryką, majerankiem i vegetą.
Cebulę obrać, przekroić na pół, ułożyć w dwóch miejscach, dorzucić listki laurowe.
Początkowo garnek ustawić na największym ogniu i piec tak ok. 5 minut pod przykryciem (mięso puści wtedy swój "sok"), następnie obrócić na drugą stronę i ponownie piec przez 5 minut.
(Ważne aby mięso dobrze się przypiekło, wtedy sos będzie miał ładny, ciemny kolor).
Po tym czasie zmniejszyć płomień na najmniejszy i dusić pod przykryciem do czasu aż wyparuje z niego woda.
Schab przewrócić na drugą stronę, dolać ciepłej przegotowanej wody do poziomu mięsa i dalej dusić pod przykryciem do wyparowania.
Po tym czasie czynność powtórzyć, czyli mięso przewrócić na drugą stronę i dolać wodę do poziomu mięsa.Aby zagęścić sos należy w 3/4 szklanki wody wymieszać 4 łyżeczki mąki z odrobiną soli.
Dodać do mięsa i dusić wszystko jeszcze kilka minut.
Schab na koniec można przyprawić maggi bądź też solą.
Po przypieczeniu na ostrym ogniu...
Po odparowaniu wody.....
Gotowe :)
Pyszny klasyk...
OdpowiedzUsuńa dzięki musztardzie schab skruszejje
OdpowiedzUsuńna jakim tłuszczu????????????
OdpowiedzUsuńna żadnym, schab sam puszcza swój tłuszcz.
UsuńJakiej mąki najlepiej użyć ?
OdpowiedzUsuńpszennej
Usuńmmmm :)
OdpowiedzUsuńMniam. Nigdy nie piekłem schabu w ten sposób. Dzisiaj próbuję - może żona będzie zadowolona ;). Na pewno będzie mniej czyszczenia niż po moim ostatnim gotowaniu ;)
OdpowiedzUsuńRobię ten schab już drugi raz. Na szerokiej patelni jest mi najwygodniej :)a zapachy... mmmm... jak u mamy :)
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis :)