poniedziałek, 17 lutego 2014

Schab w sosie pieczeniowym ciemnym


Składniki:

- schab bez kości (4-6 grubych plastrów)
- 1 cebula

- 2 listki laurowe
- pieprz

- sól - papryka słodka
- majeranek
- vegeta
- 4 łyżeczki mąki
- woda

Przygotowanie:

Plastry schabu ułożyć w garnku/brytfance i posypać solą, pieprzem, czerwoną papryką, majerankiem i vegetą. 
Cebulę obrać, przekroić na pół, ułożyć w dwóch miejscach, dorzucić listki laurowe.
Początkowo garnek ustawić na największym ogniu i piec tak ok. 5 minut pod przykryciem (mięso puści wtedy swój "sok"), następnie obrócić na drugą stronę i ponownie piec przez 5 minut.
(Ważne aby mięso dobrze się przypiekło, wtedy sos będzie miał ładny, ciemny kolor).

Po tym czasie zmniejszyć płomień na najmniejszy i dusić pod przykryciem do czasu aż wyparuje z niego woda. 
Schab przewrócić na drugą stronę, dolać ciepłej przegotowanej wody do poziomu mięsa i dalej dusić pod przykryciem do wyparowania.
Po tym czasie czynność powtórzyć, czyli mięso przewrócić na drugą stronę i dolać wodę do poziomu mięsa.

Aby zagęścić sos należy w 3/4 szklanki wody wymieszać 4 łyżeczki mąki z odrobiną soli.
Dodać do mięsa i dusić wszystko jeszcze kilka minut.
Schab na koniec można przyprawić maggi bądź też solą.


  Po przypieczeniu na ostrym ogniu...

                                             Po odparowaniu wody.....



 


  Gotowe :)
                             

9 komentarzy:

  1. a dzięki musztardzie schab skruszejje

    OdpowiedzUsuń
  2. na jakim tłuszczu????????????

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej mąki najlepiej użyć ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. Nigdy nie piekłem schabu w ten sposób. Dzisiaj próbuję - może żona będzie zadowolona ;). Na pewno będzie mniej czyszczenia niż po moim ostatnim gotowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię ten schab już drugi raz. Na szerokiej patelni jest mi najwygodniej :)a zapachy... mmmm... jak u mamy :)

    Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń