Życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT!!! :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjScS9etazYVpcvLlVJdGVdNOBleykbX2WjnY4R4MoVmM45sy2ulKzoqaDxNxGFF3oBppMn0PiIj9ivdW4Ij-YagUcBpQd6YWhIdaB8Iw_kOi8Wj9t09VS6Mo5pB1iRqwok9xK5HB2So18/s280/DSC_81071.jpg)
Składniki:
- 4 białka
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 16 g cukru waniliowego
- 4 łyżki majonezu
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- bułka tarta (do obsypania formy)
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Następnie dodać żółtka, cukier waniliowy i cukier zwykły.
Zmiksować wszystko do uzyskania puszystej piany.
Dodać majonez i jeszcze chwilkę miksować.
Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wszystko razem przesiać i dodać do masy.
Na najniższych obrotach miksera chwilę miksować do połączenia składników.
Odlać pół szklanki masy, dodać do niej kakao i dokładnie wymieszać, wylać do formy.
Następnie wylać jasną resztę ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 °C przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu polać wierzch babki polewą czekoladową.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9X4_SlaE7-jwbbbsXn0nxnJJqI_fTtcC0vOQVVUkTpxFZAmS8UB2UZLcjFX5FjH-oA5WsntsXzeLOtcCOQtTXE0BywS4SXsDI-_JIwnLEPsOQ-GF7ddz6D1TdboPbMJ8GVafIBCMn-VU/s280/DSC_80961.jpg)
A co daje majonez ?
OdpowiedzUsuńtłuszcz
UsuńPiekłam w zeszłym roku i była przebojem na świątecznym stole. Będzie i teraz!!
OdpowiedzUsuńCieszę się :) My również ją uwielbiamy :)
Usuń