Kochani! :)
Dawno nie dodawałam żadnego przepisu.
Wszystko było spowodowane tym, że jestem w stanie "błogosławionym" :) i objawy
(jeszcze do teraz) nie pozwalają mi na przygotowanie jakiegokolwiek dania czy upieczenia ciasta.
Mam nadzieję, że ten okres "nudnościowy" niedługo mnie i zacznę normalnie gotować
dla naszej już "trójki" :)
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 jajka
- 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych (7g)
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jabłka
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 125 g masła (schłodzonego)
- cukier puder
Przygotowanie:
Do garnczka wlać mleko, wsypać cukier oraz pokrojone na kawałki masło.
Cały czas mieszać, podgrzewać do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Po lekkim przestygnięciu przelać wszystko do większej miski i zmiksować dodając kolejno jajka.
Wsypać świeże pokruszone drożdże do ciepłej masy, dokładnie wymieszać.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Prostokątną formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Po tym czasie dodać przesianą mąkę, wyrabiać przez 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (należy do niego wtłoczyć jak najwięcej powietrza).
Mimo tego że ciasto będzie dosyć rzadkie nie trzeba dosypywać mąki.
Masę wylać na przygotowaną wcześniej blachę i równomiernie rozprowadzić, odstawić w ciepłe miejsce.
W tym czasie pokroić jabłka w kostkę.
Przygotowanie kruszonki:
Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło.
Rozcierać składniki aż powstanie kruszonka. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Na ciasto wyłożyć jabłka i całość posypać kruszonką.
Odstawić blachę w ciepłe miejsce na ok. 40 minut lub dłużej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C, następnie ciasto wstawić do środka i uchylić drzwiczki. Piec w taki sposób przez 20 minut (w tym czasie urośnie).
Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 40 minut, do momentu aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią (można sprawdzić patyczkiem środek ciasta - powinien być suchy).
Ciasto może mieć nierówną powierzchnie, boki wyższe niż środek (mniej owoców i kruszonki - bliżej źródła ciepła).
Po upieczeniu wierzch można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.