Składniki:
- 4 łyżki stołowe masła
- 225 g herbatników w polewie czekoladowej
Składniki do masy:
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 600 ml mleka
- 1 tabliczka stopionej czekolady (100g)
Przygotowanie:
Przygotować szklaną bądź
porcelanową formę do tarty. Można też piec w okrągłej tortownicy.
Herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć na drobne kawałki, najlepiej przy pomocy wałka, następnie przesypać do miski.
Herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć na drobne kawałki, najlepiej przy pomocy wałka, następnie przesypać do miski.
Roztopione masło wlać do herbatników i wszystko razem
wymieszać.
Masę przełożyć do formy i mocno docisnąć spód i brzegi.
Przygotowanie masy:
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką kukurydzianą żeby zrobiła się puszysta masa, jeśli będzie za sucha dodać trochę zimnego mleka.
W garnku rozgrzać mleko doprowadzając je do wrzenia.
Powoli dolewać gorące mleko do żółtek z cukrem mieszając.
Przelać masę znowu do garnka, gotować na wolnym ogniu, mieszać
do czasu aż będzie gęsta. Odstawić.
W międzyczasie stopić
czekoladę, dodać do gorącej masy i wymieszać.
Wylać masę na herbatniki w formie.
Przygotowanie bezy:
Białka ubić na sztywno, powoli wsypać ¾ cukru do momentu aż
piana będzie sztywna.
Następnie dosypać resztę cukru, wlać esencję waniliową,
wymieszać.
Na masę czekoladową wyłożyć bezę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C, piec na środkowej półce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C, piec na środkowej półce przez 30 minut.
Czekolada i beza w jednym? To dopiero musi bosko smakować...
OdpowiedzUsuń