środa, 29 sierpnia 2012
Zapiekanka z makaronem, pieczarkami i mięsem mielonym
Składniki:
- 25 dag mięsa mielonego
- 25 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 300 g makaronu świderki
- pół puszki kukurydzy
- 15 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- bazylia
- papryka słodka
- olej
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, następnie obrać i pokroić w plastry.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wyłożyć pieczarki, posolić do smaku.
Podsmażać tak długo, żeby na patelni był jeszcze sok z pieczarek.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć aż się zeszkli.
Dodać do niej mięso mielone i podsmażyć do momentu aż mięso straci swój różowy kolor.
Przyprawić pieprzem i solą.
Ugotować makaron. Odcedzić. Gorący nałożyć do dużego naczynia żaroodpornego, wymieszać z pieczarkami i mięsem mielonym.
Dodać kukurydze oraz garść startego żółtego sera, odrobinę papryki słodkiej i bazylii do smaku.
Wszystko razem ponownie wymieszać.
Na wierzch posypać resztą sera.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
sobota, 25 sierpnia 2012
Bułeczki ze szczypiorkiem i serem brie
Składniki:
- 20g drożdży
- 6 szklanek mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- posiekany pęczek szczypiorku
- 455 ml ciepłej wody
- 300 g sera brie lub camembert
- 1 ubite jajko do posmarowania
- sezam do dekoracji
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę, a następnie wyrabiać ciasto na wilgotnej powierzchni przez ok. 5 minut, by zrobiło się gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w natłuszczonej misce, odstawić do wyrośnięcia (objętość ma się podwoić).
Nakłuć ciasto i podzielić na 12-16 równych części.
Uformować każdy kawałek w kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera brie.
Dokładnie zlepić ciasto, tak, aby ser nie wydostał się przez szparę.
Następnie ułożyć kule delikatnie na naoliwionej blasze, starając się, aby leżały na zlepieniu.
Odstawić bułki by wyrosły, podwajając swoją objętość.
Delikatnie posmarować każdą roztrzepanym jajkiem.
Posypać sezamem.
Piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Studzić na metalowej kratce.
Rosną... przed wstawieniem do piekarnika...
Gotowe
Tarty ze świeżymi pomidorami
Składniki:
- 1 rozkłócone jajko
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 łyżki sosu pesto
- 5 pomidorów pokrojonych w plasterki
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
Przygotowanie:
Oprószyć blat mąką.
Ciasto francuskie rozwałkować aby uzyskać prostokąt o wymiarach 30 na 25 cm.
Przekroić placek na pół, następnie każdą połówkę podzielić na 3 części.
Powinno powstać 6 takich samych prostokątów.
Schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Brzegi prostokątów lekko ponacinać.
Za pomocą pędzelka posmarować jajkiem.
Posmarować placki sosem pesto, na każdy nakładać jednakową ilość, pozostawić z każdej strony brzeg o szerokości 2 cm.
Plasterki pomidorów ułożyć pośrodku placków na sosie pesto.
Solą i pieprzem doprawić do smaku.
Jeśli ktoś lubi można do smaku posypać na wierzch tymianek, ale dosłownie odrobinę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15-20 minut do momentu aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru.
Podawać dopóki są gorące.
Parówki / kabanosy w cieście francuskim z serem żółtym, sezamem lub makiem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 parówki lub kabanosy
- ser żółty - według uznania
- 1 jajko
- mak
- sezam
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozłożyć na płaskiej powierzchni, pokroić na kwadraty od długości boku ok. 5 cm.
Parówkę przekroić na pół, następnie połówkę wzdłuż na 4 części.
Ser żółty pokroić w paseczki.
Połączyć parówkę z serem żółtym i owinąć wokół kwadracikiem z ciasta francuskiego.
Kiedy już wszystkie będą gotowe, każdą po kolei maczać w jajku, potem w maku lub sezamie i umieścić na podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec z piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 20 minut lub do momentu aż będą przypieczone na złoty kolor.
czwartek, 23 sierpnia 2012
Sernik "Izaura"
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka masła
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka masła
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szkl. mąki
- 4 jajka
Masa serowa:
- 70 dag sera białego
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 0,5 kostki masła
- 4 jajka
Masa serowa:
- 70 dag sera białego
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 0,5 kostki masła
Przygotowanie:
Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować
5 minut.
5 minut.
Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
Odlać ½ szkl masy.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Wlać ciasto do formy.
Ser zemleć, połączyć z jajkami, cukrem i masłem - utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto.
Ser zemleć, połączyć z jajkami, cukrem i masłem - utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto.
Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C .
Po upieczeniu polać pozostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Po upieczeniu polać pozostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto czekoladowe z bezą na wierzchu
Składniki:
- 4 łyżki stołowe masła
- 225 g herbatników w polewie czekoladowej
Składniki do masy:
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 600 ml mleka
- 1 tabliczka stopionej czekolady (100g)
Przygotowanie:
Przygotować szklaną bądź
porcelanową formę do tarty. Można też piec w okrągłej tortownicy.
Herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć na drobne kawałki, najlepiej przy pomocy wałka, następnie przesypać do miski.
Herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć na drobne kawałki, najlepiej przy pomocy wałka, następnie przesypać do miski.
Roztopione masło wlać do herbatników i wszystko razem
wymieszać.
Masę przełożyć do formy i mocno docisnąć spód i brzegi.
Przygotowanie masy:
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką kukurydzianą żeby zrobiła się puszysta masa, jeśli będzie za sucha dodać trochę zimnego mleka.
W garnku rozgrzać mleko doprowadzając je do wrzenia.
Powoli dolewać gorące mleko do żółtek z cukrem mieszając.
Przelać masę znowu do garnka, gotować na wolnym ogniu, mieszać
do czasu aż będzie gęsta. Odstawić.
W międzyczasie stopić
czekoladę, dodać do gorącej masy i wymieszać.
Wylać masę na herbatniki w formie.
Przygotowanie bezy:
Białka ubić na sztywno, powoli wsypać ¾ cukru do momentu aż
piana będzie sztywna.
Następnie dosypać resztę cukru, wlać esencję waniliową,
wymieszać.
Na masę czekoladową wyłożyć bezę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C, piec na środkowej półce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C, piec na środkowej półce przez 30 minut.
wtorek, 21 sierpnia 2012
Kremiki orzechowe z bakaliami
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- kilka tabletek słodzika rozpuszczonego w odrobinie wody
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki mąki
- 2 jaja
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
Rozmieszać mąkę z 2-3 łyżkami zimnej wody i wlać mieszając do wrzącego mleka, zagotować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z gorąca masą, odstawić do ostudzenia.
Orzechy drobno posiekac lub zemleć, wymieszać z żółtkami i słodzikiem do smaku.
Nakładać do salaterek, dopełnić oziębionym kremem.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę w celu oziębienia.
Przed podaniem udekorować orzechami i bakaliami.
Ja wrzucam do środka jeszcze kostkę czekolady ;)
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki mąki
- 2 jaja
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
Rozmieszać mąkę z 2-3 łyżkami zimnej wody i wlać mieszając do wrzącego mleka, zagotować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z gorąca masą, odstawić do ostudzenia.
Orzechy drobno posiekac lub zemleć, wymieszać z żółtkami i słodzikiem do smaku.
Nakładać do salaterek, dopełnić oziębionym kremem.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę w celu oziębienia.
Przed podaniem udekorować orzechami i bakaliami.
Ja wrzucam do środka jeszcze kostkę czekolady ;)
Chlebek sezamowy
Produkty:
- 50 dag mąki
- 1 torebka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek ziaren sezamu
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, wsyp cukier, sól i dolej 250 ml ciepłej wody.
Ugnieć na gładkie ciasto. Wsyp 3 łyżki ziaren sezamu, lekko uprażonych na suchej patelni.
Zagnieć sezam z ciastem i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz.
Foremkę keksową posmaruj masłem i posyp mąką.
Nałóż ciasto nie więcej niż do dwóch trzecich wysokości.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Posmaruj wierzch mlekiem i posyp ziarnami sezamowymi.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz chlebek przez 45 minut.
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek ziaren sezamu
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, wsyp cukier, sól i dolej 250 ml ciepłej wody.
Ugnieć na gładkie ciasto. Wsyp 3 łyżki ziaren sezamu, lekko uprażonych na suchej patelni.
Zagnieć sezam z ciastem i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz.
Foremkę keksową posmaruj masłem i posyp mąką.
Nałóż ciasto nie więcej niż do dwóch trzecich wysokości.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Posmaruj wierzch mlekiem i posyp ziarnami sezamowymi.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz chlebek przez 45 minut.
poniedziałek, 20 sierpnia 2012
Biszkopt z truskawkami, kremem czekoladowym i galaretką
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- krem do tortów o smaku czekoladowym
- 1/2 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Blachę o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
Do ubitych białek dodać żółtka, olej dalej ubijać.
Do ubitej masy dodać mąkę delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i wyjąć papier do pieczenia.
Biszkopt włożyć ponownie na blachę.
Krem:
Krem przygotować według przepisu na opakowaniu.
Na biszkopt wyłożyć przygotowany krem, położyć wymyte i osączone truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- krem do tortów o smaku czekoladowym
- 1/2 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Blachę o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
Do ubitych białek dodać żółtka, olej dalej ubijać.
Do ubitej masy dodać mąkę delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i wyjąć papier do pieczenia.
Biszkopt włożyć ponownie na blachę.
Krem:
Krem przygotować według przepisu na opakowaniu.
Na biszkopt wyłożyć przygotowany krem, położyć wymyte i osączone truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Zaczynamy!
Witam! :)
Za namową moich znajomych rozpoczynam prowadzenie bloga, na którym będę umieszczać przepisy oraz zdjęcia, przygotowanych i przetestowanych przeze mnie wypieków, deserów i dań :)
Za namową moich znajomych rozpoczynam prowadzenie bloga, na którym będę umieszczać przepisy oraz zdjęcia, przygotowanych i przetestowanych przeze mnie wypieków, deserów i dań :)