Składniki:
(ok. 12 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 200 ml mleka
- 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
Na kruszonkę:
- 35 g pokruszonych płatków migdałowych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
W pierwszej misce połączyć suche składniki t.j. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki czyli jajka, olej, mleko.
Mokre składniki wlać do suchych i wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie dodać rabarbar i wymieszać raz jeszcze.
Składniki na kruszonkę razem połączyć w miseczce, rozcierać palcami.
Nałożyć ciasto do przygotowanych wcześniej foremek, wierzch posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 25 minut.
(ok. 12 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 200 ml mleka
- 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
Na kruszonkę:
- 35 g pokruszonych płatków migdałowych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
W pierwszej misce połączyć suche składniki t.j. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki czyli jajka, olej, mleko.
Mokre składniki wlać do suchych i wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie dodać rabarbar i wymieszać raz jeszcze.
Składniki na kruszonkę razem połączyć w miseczce, rozcierać palcami.
Nałożyć ciasto do przygotowanych wcześniej foremek, wierzch posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 25 minut.
Przed pieczeniem :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEih_sdkM1gwNQ1xZd-D73XauQmhNqDUA7AT3JmEa7bVAqPhvNABt8TrDqBDhyHGmvVNGQC4SOgwQlTXsPZI-uysD6tR6N6EOwww9R-o8cXAr_ip2SYDzpFbRXSWDDk-jVAgtMnX7dYJ3ng/s280/IMG_20140528_141104.jpg)