wtorek, 26 maja 2015

Tarta z bezą, budyniem i jabłkami


Składniki:

na ciasto:
-  200 g mąki
-  pół łyżeczki proszku do pieczenia
-  100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli

nadzienie jabłkowe:
- 3 większe jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny

na masę budyniową:
- 1 budyń o smaku śmietankowym (bez cukru)
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła

na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: 

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do większej miski, dodać posiekane masło, cukier puder, cukier waniliowy, jajko i sól. Wszystko razem zagnieść na ciasto. Gdyby było mocno klejące dosypać troszkę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, włożyć do miski, posypać cynamonem, cukrem, dodać sok z cytryny - wszystko razem wymieszać.

Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem i wylepić schłodzonym ciastem z lodówki.
Podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Budyń rozmieszać w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, następnie zdjąć z ognia i dodać rozmieszany z mlekiem budyń.
Gotować i mieszać aż zgęstnieje.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie masę budyniową, wstawić do piekarnika i piec kolejne 15 minut.

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Na koniec dodawać po jednej łyżce cukru a potem dosypać mąkę ziemniaczaną.

Pianę wyłożyć na masę budyniową, całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 25 minut aż beza z wierzchu będzie lekko zarumieniona.
Po upieczeniu tartę można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.