czwartek, 31 stycznia 2013

Zielona sałatka brokułowa




Składniki:

- 4 jajka

- 1 duży brokuł
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól 

- pieprz
- pęczek koperku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody.
Gotować 4 minuty.

Odcedzić i przelać zimną wodą, wtedy nie straci swojego koloru.
Kukurydze odsączyć, dorzucić do jajek i brokuł, wszystko ze sobą wymieszać.
W kubku połączyć majonez z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Polać sosem sałatkę.

Posiekać koperek, posypać wierzch.


niedziela, 27 stycznia 2013

Muffinki kokosowe



Składniki:

(12 sztuk)

- 12 foremek do pieczenia muffinek
- 175 g masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 50 g wiórków kokosowych

Dekoracja:

- 175 g cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
- wiórki kokosowe
- cukierki czekoladowe (Lentilky)

Przygotowanie:

Miękkie masło należy utrzeć z cukrem do uzyskania lekkiego, puszystego kremu.
Wbić jajka, wymieszać i dodać olejek waniliowy.
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ucierać do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. 
Na koniec dodać jogurt naturalny i wiórki kokosowe, wymieszać.
Przełożyć ciasto do foremek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez 25-30 minut. 
Wyjąć ciastka z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie lukru:

Wsypać cukier puder do miski i ucierać powoli dodając po łyżce gorącej wody do momentu, aż masa będzie miała konsystencje kremu.

Pokryć muffinki warstwą lukru, posypać wiórkami kokosowymi.
Na koniec położyć na każdym ciastku jeden lub dwa cukierki czekoladowe. :)





wtorek, 22 stycznia 2013

Ciasto naleśnikowe



Składniki:


- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka

- 1 szklanka wody
- 1 jajko 

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać wodę, sól, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Na samym początku smażenia na patelnie wylać odrobinę oleju.

Naleśniki można wypełnić nadzieniem zarówno słodkim lub wytrawnym.



niedziela, 20 stycznia 2013

Zapiekanka parówkowa



Składniki:


- 1 łyżka masła
- 2 bułki kajzerki
- 4-5 jajek
- 4 parówki
- 120 g startego sera żółtego
- pół szklanki mleka

- sól
- pieprz - suszona bazylia

Przygotowanie:

Nieduże naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Bułki przekroić w poprzek na 3 części, następnie każdą z nich na 4 kawałki i wyłożyć nimi dno naczynia.
Parówki pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do bułek.
Do miski wybić jajka, dodać mleko, doprawić solą i pieprzem według uznania, wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na parówki wyłożyć starty ser, zalać wszystko przygotowanymi jajkami.
Wierzch posypać bazylią.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez ok. 50 minut. 


Przed wstawieniem do piekarnika...



..... w piekarniku....



.... gotowe :)



sobota, 19 stycznia 2013

Muffinki po szwarcwaldzku



Składniki:

(12 sztuk)

- 12 foremek do pieczenia muffinek
- 150 g masła

- 110 g cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 jajka (żółtka oddzielić od białek)
- 200 g mąki pszennej
- 25 g kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- 50 g startej gorzkiej czekolady

Na masę kremową:

- 6 łyżek wiśniówki

- 200 ml śmietanki kremówki
- 12  łyżek wiśni z kompotu

Do dekoracji: - 50 g gorzkiej czekolady (pokrojonej na kawałki)

Przygotowanie:

Masło należy utrzeć mikserem, aż będzie gładkie i puszyste.
Stopniowo cały czas mieszając dodawać cukier, żółtka i olejek waniliowy.
Dosypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ostrożnie ucierać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dodać mleko, startą czekoladę i ubite białka. Wymieszać.
Przełożyć ciasto do foremek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  przez 25 minut. 
Wyjąć ciastka z piekarnika, wyłożyć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy ostygną należy przeciąć je w poziomie na pół i każdą połówkę skropić wiśniówką.

Przygotować krem: 
Ubić śmietankę kremówkę, aż zrobi się gęsta i puszysta, nałożyć ją do wyciskarki do kremów.
Wycisnąć połowę bitej śmietany na dolne połówki muffinek, dodać odsączone wiśnie z kompotu i posypać kawałkami czekolady.
Przykryć górnymi połówkami i udekorować resztą bitej śmietany, wiśni i czekolady.
Podawać schłodzone.



poniedziałek, 14 stycznia 2013

Sałatka Gyros



Składniki:


- 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 1 cebula

- 2 duże ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- ketchup
- majonez
- 1 szt. kapusty pekińskiej
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia



Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić w kostkę. 
Następnie obtoczyć w przyprawie do gyrosa i wrzucić na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem.
Podsmażyć, przełożyć do dużego naczynia. 
Na mięso zetrzeć cebulę na tarce o drobnych oczkach.
Ogórki pokroić w małą kostkę, dorzucić do sałatki. 
Wierzch polać ketchupem. 
Następnie wyłożyć odsączoną kukurydzę, posolić, popieprzyć, nałożyć majonez tak aby zakrył całą kukurydzę i jeszcze raz wierzch polać ketchupem.
Wszystko razem dokładnie ze sobą wymieszać.
Kapustę pekińską poszatkować i na koniec posypać nią sałatkę.


czwartek, 10 stycznia 2013

Szarlotka na kruchym cieście




Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 margaryna
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

- połowa dużego słoika musu jabłkowego
- ½ szklanki cukru
- 4 białka


Przygotowanie:


Do mąki dodać żółtka, margarynę, sól, cukier, proszek do pieczenia,  zagnieść wszystko w jednolitą całość.
Ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.


Białka ubić z cukrem, następnie dodać do musu jabłkowego i delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 24 x 40 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 

Na dno blaszki zetrzeć na tarce połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. 
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C  ok. 60 minut. 
Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem.