czwartek, 18 kwietnia 2013

Pyzy na parze


Składniki:


- pół litra mleka
- 50 g drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 25 g cukru
- trochę mąki do posypania stolnicy

Przygotowanie:

W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać olej, wszystko wymieszać i wlać do mąki.
Następnie dodać jajka, sól i cukier, wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką pyzy.
Odstawić je na 20 minut żeby wyrosły.
Gotować na parze pod przykryciem ok 10-14 minut.

Gotowe pyzy najlepiej podawać z sosem pieczeniowym :)


Pyzy czekające na parowanie...


Gotowe pyzy :)



Ponieważ nie posiadam urządzenia do gotowania na parze, radziłam sobie w ten oto sposób... ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz